Johannes Scotus Eriugena

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Johannes Scotus Eriugena
9. århundredes generation
Johannes Scotus Eriugena
ca 810-77
Billedet blev også benyttet på en irsk pengeseddel indtil 1993.
Personlig information
Født800'erne Rediger på Wikidata
Irland, Irland/Storbritannien Rediger på Wikidata
Død877 (67 år)
England, Storbritannien, Vestfranken Rediger på Wikidata
NationalitetIrland
Uddannelse og virke
BeskæftigelseOversætter, forfatter, filosof Rediger på Wikidata
FagområdeFilosofi Rediger på Wikidata
Påvirket afGregor fra Nyssa, Augustin Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johannes Scotus Eriugena (ca. 810 – ca. 877) var en irsk filosof, poet og teolog som opholdt sig i Frankrig i mere end 30 år, blandt andet ved det franske hof.

I sin filosofi var Eriugena præget af nyplatonismen, skabelsen var noget som flød fra Gud og som en tilbagegang til Gud. Han betonede betydningen af fornuften, men uden at sætte spørgsmålstegn ved religionen. Vi kan ikke have kundskab om Gud, kun hvad Gud ikke er, apofatisk teologi[1]. Han var en fremstående forgænger for skolastikken og oversatte og skrev kommentarer til Pseudo-Dionysios’ arbejde[2].

  1. ^ Apofatisk teologi eller negativ teologi er en opfattelse ifølge hvilken det ikke er muligt at opnå fuldstændig kendskab om Gud, som ikke kan beskrives med positive termer. Ethvert udsagn om hvordan Gud er vil altid mislykkes; man vil altid kun kunne bruge negationer: Gud er ikke dette eller hint. Modsætningen, hvor man prøver at bruge positive udsagn kaldes katafatisk teologi. – Se: Apofatisk teologi (svensk)
  2. ^ Dionysios Areopagita (Pseudo-Dionysios) er titlen på et antal kristne tekster fra begyndelsen af 500-tallet. Teksterne giver sig ud for at være af Dionysios Areopagita, som omtales i Apostlenes Gerninger 17:34 hvor det fremstilles at han blev omvendt af apostlen Paulus. Værket er altså et eksempel på pseudepigrafi.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy